Kadınlar İçin Umre Rehberi

Umre, Müslümanların manevi güç kazanmak ve huzura kavuşmak için yıl boyunca yapabilecekleri kutsal bir ziyarettir. İslam kültüründe, Umre Hacca gücü yetmeyen veya Hacca gittikten sonra yine kutsal toprakları ziyaret etmek isteyenlerin yapabileceği, sünnet olarak kabul edilen bir ibadettir. Her ibadette olduğu gibi kendine has kuralları ve yasakları vardır. Bu nedenle kadınlar için umrenin nasıl yapılacağını bilmek ve onlar için geçerli olan kurallara tam olarak uymak önemlidir .

Her iki cinsiyet için de bazı kısıtlamalar olsa da erkekler için daha az kural bulunmaktadır. Örneğin erkekler Mescid-i Haram’ın etrafında serbestçe dolaşabilir ve Allah’a hamd etmek için yüksek sesle namaz kılabilirler. Kadınlara ise namazlarını yumuşak bir şekilde okumaları tavsiye edilmektedir.

Umrede Kadınlar Nasıl Giyinmeli

Umre yolculuğuna başlamadan önce  ihrama girilmesi gerekir. Kadınların ihramları giyim tarzı bakımından erkeklerden biraz farklıdır. Çevreden dikkat çekmediği sürece kadınların normal kıyafetlerini giymelerine izin verilir. 

Kadınlar çoğunlukla, vücutlarını tepeden tırnağa örten bir tunik olan abaya giymeyi tercih ediyor. Sadece yüz ve ellerin açıkta kaldığı bu kıyafet için farklı renkler tercih edilebilir. Beyaz ve diğer açık renkler sıcak havadan korunmak için iyi bir seçimdir. Kadınlarda, erkeklerde olduğu gibi beyaz giyme zorunluluğu yoktur.

Kadınlar İçin Adım Adım Umre Rehberi

Hac ibadetine benzer şekilde Umre’de de kutsal yolculuğun doğru bir şekilde gerçekleştirmek için izlenmesi gereken bir süreç vardır. Umrenin her aşaması, kişiyi 

Allah’a ve O’nun nimetlerine yaklaştırır. İşte kadınlar için maddeler halinde umrenin nasıl yapıldığı:

  1. Kadınların Mescid-i Haram’a girmeden önce ihrama girmeleri, Niyet ve Telbiye yapmaları gerekir. Niyet, Allah’a hizmet etme niyetidir, Telbiye ise O’nu öven bir duadır.
  2. İhrama girmek için bir kadının vücudunu temizlemesi, tırnaklarını kesmesi, çarşaf giymesi, iki rekat namazı başları örtülü olarak kılması, Mikat’a yaklaştığını söylemesi ve bu süreç boyunca telbiyeyi okumaya devam etmesi gerekir.
  3. Telbiye’den sonra kadınların Kabe’nin etrafında döndüğü Tavaf ritüeli gelir. Yedi şavtın her birinde kişi, önceden belirlenmiş bir Du’a’yı okur. Erkeklerin aksine kadınların ilk üç turda koşması gerekmiyor.  Tavaf sırasında yavaş bir tempoda yürümeleri yeterlidir. Yedinci turdan sonra tavaf tamamlanır ve tavaf namazı kılmak için İbrahim makamının arkasına geçilir.
  4. Namaz  iki rek’at kılınmalı ve Mescid-i Haram’ın bodrum katındaki Zemzem Kuyusu’ndan su içilmelidir.
  5. Kadınlar Zemzem suyunu içtikten sonra Allah’a dua etmek için Multazam’a giderler.
  6. Hacılar daha sonra sa’i yapmak için Mescid-i Haram’dan çıkarlar ve ardından Safa ile Merve arasında normal tempoda yürüyerek yedi tur tamamlarlar.
  7. Daha sonra Safa tepesine çıkıp büyük bir ibadetle Kâbe’ye yönelip Allah’a dua edilir.
  8. Kadınlar Safa’dan indikten sonra Merve tepesine doğru hareket eder ve yüzünü Kâbe’ye çevirerek Allah’a hamd ederek dua ederler.
  9. Mescid-i Haram’da toplanır ve nafile ibadet edilir. Daha sonra önce sol ayakları dışarıda olacak şekilde dışarı çıkarlar ve dua ederler.
  10. Yolculuğu tamamlamanın son adımı,  kadınların saçlarından bir tutam keserek İhram’dan çıktığı Mina’da sona eriyor. Buna Taksir denir ve Allah’a tam teslimiyetin işaretidir.

Kadınlar için Umre'de Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Umre sırasında her kadının aklında tutması gereken birkaç kural ve kural şunlardır:

  • Umre yapmadan önce tırnaklarını ve saçlarını kesmeleri gerekir.
  • Dikişli giysiler giyebilirler.
  • Yolculuk başlamadan önce vücut kıllarını tıraş etmeleri gerekiyor.
  • Namaza başlamadan önce arındırıcı bir banyo yapmaları gerekir.
  • İlkinin kirlenmesi ihtimaline karşı yedek kıyafet bulundurmalılar.
Ara